Painokäyrä





keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Virvon varvon, kevenee , kevenee .....

Ihana helpotus, nyt laihtuminen etenee taas hyvällä vauhdilla. Oloni on keveä ja herään aamuisin vatsa litteänä, jess! Tänään aamulla vaakalukemat olivat 84.6, eli suunta on oikea ja vauhtikin mukava! Syy hyvään vauhtiin on erittäin aktiivinen liikkuminen ja riittävät yöunet. Jos en  nukkuisi tarpeeksi, en jaksaisi liikkua, eli yöunien merkitys on todella suuri. Liikunta taas mahdollistaa sen, että saan syödä mielestäni tarpeeksi, eli ei tarvi kulkea nälkäisenä. Tienasin tänään taas uidessani tunnin 600 lisäkaloria, eilen tienasin lenkillä 300 lisäkaloria ja maanantaina uinnista 600, eli saan syödä aika paljon enemmän kuin jos en liikkuisi.

Olen ollut erittäin tyytyväinen nyt tähän laihdutustapaan. Eli blogin kirjoittaminen (joka luo sitoutuneisuuden tunteen) yhdistettynä puhelinsovelluksen "My Fitness Palin" käyttöön, minkä avulla lasken päivittäiset kalorini helposti ja vaivattomasti.

Muistan kun laihdutin jokunen vuosi sitten Jutta Gustavsbergin Fitfarm dietillä. Tulokset olivat loistavat (kiloja lähti kymmenen, paino oli parhaimmillaan 75), laihtumisvauhti oli ihan mahtava ja ruokaohjeet helppoja noudattaa. Ainoana ongelmana oli nimenomaan dietin diettimäisyys. Mitä sitten kun tavoitteeseen ollaan päästy? Millä eväin sen jälkeen jatketaan kun on monta kuukautta noudattanut tiukkaa diettiä, jota oli vaikea sopeuttaa normaaliin  elämään. Koko sen projektin aikana oli pelko perseessä, että miten ihmeessä pystyn jatkamaan tällaista lopun elämääni, että miten pystyn onnistumaan tässä ilman painon nousua dietin jälkeen.

No en onnistunutkaan. Paino lähti nousemaan pikkuhiljaa jojoilleen muutaman kilon ylös alas ensin noin puoli vuotta. Tämän jälkeen kävin läpi erään elämänkriisin ja painoni lähti nousemaan holtittomasti. Poltin tupakkaa ja join alkoholia normaalia enemmän, en jaksanut välittää itsestäni,  kriisi oli rikkonut itsetuntoani pahasti. Paino nousi silloin muutamassa kuukaudessa jopa 90 kiloon, jojoillen 86-90 välillä viime kesään asti. Viime kesällä onnistuin taas tiputtamaan painoni 83 kiloon kasvisruokavalion ja uusien ajatusten voimin. Luin mm. psykologi Teemu Ollikaisen kirjan "Syö mitä mielesi tekee" joka muutti ajatteluani merkittävästi. Turvaudun edelleenkin kirjaan. Suosittelen sen lukemista kaikille laihtumisesta haaveileville! Asiaa kirjailijasta ja kirjasta tässä:

Teemu Ollikaisen haastattelu


Kesän jälkeen kävin aika raskaan elämänvaiheen läpi ja syksy johtaa usein muutenkin mulla  painon nousuun. Siksi joulun jälkeen oli taas lukemat jotka jopa ylittivät 90 kiloa. Jouluturvotuksen laskettua vaakalukemat pyörivät 89 kilossa, siitä lähdin liikkeelle tähän projektiin. Taustatukena on koko ajan Teemu Ollikaisen kirja, henkilökohtaiset terapiakäynnit lähinnä muihin asioihin liittyen ja sitten tämä blogi ja kalorien laskeminen.

Olen vihdoin ymmärtänyt, että nyt on muutettava elintavat kokonaan, en hae vain nopeaa laihtumista, vaan hyväksyn painonhallinnan olevan osa loppuelämääni mikäli haluan olla onnellinen. Ja sitä haluan. Koska geenini ovat mitä ovat, hallinta ei varmasti tule olemaan helppoa, mutta kalorien laskeminen on ainoa tapa jolla voin elää täysin normaalia elämää. Uskon, että nyt olen löytänyt ratkaisun avaimet laihempaan minään.

Se mikä nyt hieman varjostaa  tätä mahtavaa oloa on se tosiasia, että kun työni kesällä tulee moninkertaisesti kiireisemmäksi, en välttämättä enää ehdi ja jaksa liikkua samalla tavalla. Näin on käynyt joka kesä.
Tähän täytyy keksiä keinot. Mietin joku päivä, että alkaisin aikaistamaan herätystäni oikein kunnolla, silloin ehdin harrastaa aikaisin aamulla ennen töihin menoa.Tämä vaatii tietysti aikaiset nukkumaanmenot, eli unirytmin on pysyttävä terveenä, vaikka valoisat illat houkuttelevatkin valvomaan. Toinen liikuntaa tuova motivaattori voisi olla treenaminen johonkin tiettyyn  kuntoon, tapahtumaan tai reissuun. Voisin treenata esim. juoksutapahtumaan, mahdollisen trithlon harjoitukseen tai itsejärjestettyyn, leikkimieliseen tapahtumaan tai pitkää pyöräreissua silmällä pitäen. Pistän mietintämyssyyn. Tulipa kesäinen olo, nyt oikein odotan kesällä lenkkeilyä, melomista, pyöräilyä ja uimista!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti